Tisk
OKAL: <small>Jiná kategorie!</small>

OKAL: Jiná kategorie!

Dagmar Šimonová | Úterý, 01. červenec 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Jeden ze sloganů provázejících domy OKAL na jejich cestě za stavebníky zní: Za co si jinde připlatíte, to je u nás v základní nabídce! Týká se to mimo jiné prodloužené pětileté záruky na celý dům. Dále například špičkových oken s trojsklem a šestikomorovými rámy, předokenních žaluzií, interiérového bukového schodiště, dvouvrstvého vnitřního opláštění stěn... To všechno jsou položky, za které se u konkurence obvykle připlácí, ovšem stavebník montované dřevostavby OKAL s nimi může počítat automaticky.

AF 80-140 2Jsou to všechno věci účelné, praktické, příjemné, mnohdy i efektní, ale přesto kvalitativní rozdíl mezi domem OKAL a kterýmkoli jiným domem vyjadřují až ve druhém sledu. Prvořadým rozdílovým parametrem je totiž kvalita obvodové stěny, tedy prvku, který rozhodujícím způsobem určuje obytný komfort stavení. Rozumějme hlavně uchovávání tepla v interiéru, a to v přímé vazbě na finanční prostředky vynakládané k jeho dosažení.

Nízkoenergetický režim jako standard

Připomeňme, že všechny domy OKAL jsou dnes standardně stavěny jako nízkoenergetické. Patentovanou originální stěnu OKAL zcela původní konstrukce pochopitelně ovlivňují zkušenosti z osmi desítek roků existence firmy, ovšem zdokonalena je podle nejnovějších poznatků z celého oboru montovaných dřevostaveb a ve spolupráci se specialisty, působícími na technické univerzitě v Darmstadtu. Stěna má vedle jiných žádaných kvalit především naprosto dokonalé tepelně izolační vlastnosti. Uplatněna v praxi ušetří oproti běžným stavbám stejné velikosti až 60 procent energie potřebné k vytápění domu.

AF 80-140 3OKAL se hodnotou součinitele prostupu tepla konstrukcí U=0,125 W/m2K, vztahující se ke standardnímu provedení obvodových stěn tloušťky 345 mm, dostává do úplně jiné kategorie, než v jaké se nacházejí jiní dodavatelé rodinných domů. Vzpomeňme, že v případě klasických procesů stavění se hodnoty součinitele prostupu tepla obvodovou zdí domu pohybují zhruba od 0,34 do 0,23 W/m2K (konstrukce z cihelných kvádrů) a cca 0,25 W/m2K (zdivo z nejkvalitnějšího pórobetonu). Oba materiály dokážou sice nabídnout hodnoty až 0,12 W/m2K, ovšem s použitím izolantu přímo jako součástí zdicího prvku, nebo pomocí zdiva sendvičového. Tím však prudce roste pracnost a s ní pochopitelně i cena odvedeného díla.

A tloušťky vzpomínaných klasicky zděných stěn? Při kvalitnějších parametrech 450 až 500 mm. Ve srovnání se vzpomínanou obvodovou stěnou domů OKAL to znamená například u dvoupodlažního zděného domu o zastavěné ploše 100 čtverečních metrů v interiéru o nějakých 12 čtverečních metrů podlahové plochy méně! To je ale jedna celá místnost!

Srovnatelná obdoba chybí!

DaS 3 2014 web2Součinitel prostupu tepla konstrukcí v hodnotě U=0,125 W/m2K, charakterizující standardní dnešní obvodovou stěnu OKAL, však nenachází obdobu ani v samotné kategorii montovaných dřevostaveb. S momentálním boomem tohoto oboru se vynořilo vedle seriózních dodavatelů i množství výrobců, kteří bezostyšně nabízejí stavby tohoto druhu bez patřičné certifikace a udávají parametry, jichž v praxi vůbec dosahováno není... Ale i kvalitní firmy soustředěné v tuzemské Asociaci dodavatelů montovaných domů garantují většinou hodnoty součinitele prostupu tepla obvodovou konstrukcí jen kolem 0,18 W/m2K. Ti nejlepší dodavatelé montovaných dřevostaveb pak kolem 0,16 W/m2K. Setkat se lze i s hodnotami ještě lepšími, ovšem za příplatek a pouze jako s alternativou ke standardu mnohem nižšímu.

Samozřejmě, že většina výrobců s tímto zásadně vypovídajícím údajem o dosahované kvalitě manipuluje v rámci svých marketingových strategií velmi různě. Mělo by to však mít svoje hranice. Jistý dodavatel například na svých webových stránkách označuje svůj výrobek s hodnotou U=0,14 W/m2K, dodávaný však jen za příplatek jako eventualita ke standardu U=0,17 W/m2K, za "bezkonkurenčně nejlepší izolační stěnu v ČR"! Přičemž hned několik dodavatelů nabízí totéž a OKAL, jak už bylo řečeno, je na výrazně lepší hodnotě.

Seriózní dodavatel nemá potřebu mást zákazníky

DaS 3 2014 web1Zopakujme to ještě jednou – domy OKAL vykazují hodnotu prostupu tepla obvodovou konstrukcí U=0,125 W/m2K! Jedná se základní a zcela standardní parametr platný pro všechny domy OKAL stavěné v Německu, stejně jako v Česku, či kdekoli jinde. Samotná stěna nese oprávněně název thermo pasivní, ale výrobce v těchto souvislostech nemluví o domech v pasivním energetickém standardu, přestože jiní dodavatelé, při stejném nebo i horším dosahovaném parametru tohoto druhu, označení "pasivní dům" bez rozpaků užívají.

Seriózní výrobce ví, že pouhá hodnota prostupu tepla konstrukcí, byť sama o sobě dává předpoklad dosažení pasivního energetického standardu, ještě neopravňuje k označení domu jako pasivního. Ve hře je daleko více parametrů, z nichž některé se speciálně v Česku naprosto ignorují. Proto jsou všechny domy OKAL standardně stavěné "jen" jako nízkoenergetické. Ale s bohatou rezervou a bez potřeby klamat stavebníky.

Se značkou OKAL je už nějaký čas v České republice spjatý nový subjekt – DFH Haus CZ s.r.o. Tato společnost je dceřiným podnikem německého giganta Deutsche Fertighaus Holding AG, který sdružuje i další proslulé výrobce montovaných domů. Na českém trhu je DFH Haus CZ výhradním zástupcem značky OKAL a v Žákavě nedaleko Plzně provozuje výrobní závod, odkud hotové konstrukční díly domů OKAL putují především do Německa, dalších tradičních zemí EU a samozřejmě ve zcela totožné kvalitě také na staveniště v ČR.

DFH Haus CZ s.r.o.
Žákava 162
332 04 Nezvěstice
Telefon: 377 882 412
www.okal.cz

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop